Njega lica

Kako godišnja doba utječu na nas?

Kako godišnja doba utječu na nas?

U prirodi su sezone sve i sve se ravna po njima. Današnja zapadna civilizacija često zaboravlja da je i čovjek biće prirode i kao takav usko povezan uz prirodne cikluse. No, život u našoj civilizaciji ne dozvoljava nam uvijek da se tim ciklusima prilagodimo. Zimi, kada je prirodno vrijeme mirovanja, mi najviše radimo. Ljeti kada se temperature podižu zajedno s našim radnim temperaturama, najčešće odlazimo na godišnje odmore. U periodu kad energiju trebamo čuvati i skupljati, mi je trošimo iz rezervi, a onda kada je imamo jako puno, usporavamo tempo i izgaramo iznutra.

KAKO SI MOŽEMO POMOĆI?

Gore navedeni primjer samo je jedan u nizu disbalansa koje činimo sami sebi, no ako naučimo nešto o drugačijim pristupima, možemo si olakšati i pozitivno utjecati na količine energije kroz godinu te izbjeći veće disbalanse koji mogu dovesti do različitih simptoma. 

ZA POČETAK, ZAVIRIMO U TEORIJU 5 GODIŠNJIH DOBA

Tradicionalna učenja kineske medicine umjesto 4 godišnja doba navode 5. Osim našeg proljeća, ljeta, jeseni i zime, u kineskoj medicini navodi se i kasno ljeto, kao prijelaz iz ljeta u jesen, iz akcije u smirenje. 

Svaka od tih sezona ima svoje karakteristike:

 • Proljeće - vrijeme obnove i buđenja
 • Ljeto - vrhunac yang energije
 • Kasno ljeto - polagano usporavanje
 • Jesen - početak tranzicije
 • Zima - vrhunac yin energije

Proljeće

Proljeće je predstavljeno energijom DRVA, rasta i pokreta. Sve pupa i cvate u prirodi. U tijelu, ennergija drva pokreće energiju jetre čija je jedna od primarnih funkcija kontorlirati zdrav protok energije i krvi kroz meridijane i organe u našem tijelu.

Kada jetra nije u balansu, ova energija počinje stagnirati i može uzrokovati daljnje disbalanse te rezultirati poremećajima fizičkog, emotivnog i spiritualnog zdravlja. U emotivnom smislu, jetre van balansa dovodi do ljutnje, iritiranosti, frustracije, nestrpljivosti. 

Fizičko tijelo reagira na ove disbalanse akutnim stanjima poput ekcema, alergija, upala, osipa, prehlada s visokim temperaturama. 

U ovom periodu treba se zaštiti od iznenadnih zahlađenje, vjetra, istezati tijelo kako bi energija slobodno tekla, spontano početi manje jesti. 

Ljeto

Završetkom proljeća, toplina je sve veća i počinje ljeto. U kineskoj medicini reprezentirano elementom VATRE, koja je vezan uz organ SRCE. 

Naš um živi u srcu. Vezan je uz jezik i govor. To je jedan od načina na koji svoju vatru puštamo van. Povezanost jezika i srca čini komunikaciju. 

Ovo je zapravo dobro vrijeme za ostvarivanje punog potencijala onoga što je počelo pupati u proljeće. Odlično vrijeme za balansiranje akcije i mirovanja, kako ne bismo otišli preko svojih granica. 

Tijelu pomaže hladna hrana i mlaki napitci, puno tekućine, rano buđenje, kasniji odlazak na spavanje, ali i odmor u toku dana.

Dominantna emocija ljeta je radost. Ljeto nije vrijeme za zamjeranja. Ljeto je period za djelovanje iz radosti. Takav način djelovanja može ucijeliti neke povrede bez da se direktno njima bavimo. 

Kasno ljeto

Kasno ljeto je godišnje doba za sebe. Okarakterizirano elementom ZEMLJE, ovo godišnje doba je vrijeme žetve i potpunog uživanja u plodovima ljeta. 

U ovom periodu dominiraju ŽELUDAC i SLEZENA, za koje se vjeruje da upravljaju zdravljem svih ostalih organa. Slezena proizvodi našu energiju, qi, i krv.

Emocije koje su povezane uz energije ovih organa su briga, anksioznost i preživahan um.

Sad je vrijeme da malo usporimo, zagrijemo hranu, jedemo slatko (ne sladoled, već korjenasto povrće i žitarice), meditiramo i nahranimo želudac između 7 i 9. 

Jesen

Ulaskom u jesen energije se mijenjaju, počinjemo se povlačiti i ulazimo u period METALA.

U ovom periodu dominantni organi su PLUĆA i DEBELO CRIJEVO, naši sistemi za primanje i eliminaciju. Pluća su osjetljiv organ i vrlo će brzo reagirati pa zato u ovom periodu primijećujemu novi porast alergija, viroza, kašljeva. 

Vrijeme je eliminacije i otpuštanja, baš kao što će u prirodi početi opadati lišće i ući u fazu pripreme za mirovanje i odmor. 

Emocija koja se često javlja u jesen je tuga i žaljenje. Što smo naučili u prošlim sezonama, koga ili što smo otpustili?

U ovom periodu počinjemo više boraviti u zatvorenom, kuhamo toplu i kaloričniju hranu, možda čak pripremamo zimnicu? Usporavamo tempo, laganije vježbamo. 

Zima

Sa zimom ulazim u period VODE. Baš kao što je voda mistična i mirna, takva postaje i cijela priroda, a trebalo bismo, barem djelomično, i mi. 

Ovo je period za introspekciju, povlačenje i duboke misli. Možda i sami primjećujemo da nam druženja manje odgovaraju i da su nam aktivnosti na zatvorenom puno draže. 

Organi koji se aktiviraju su bubrezi i mokraćni mjehur, a oni su itekako povezani s vodom.

Uranjanjem u dublje sfere života dolazimo i do manje ugodnih, ali svakako poželjnih emocija straha. Strah može biti zdrav čuvar života ili iritantna prepreka, ovisi o balansu.

Toplo odjevanje, topla hrana, meditacija i rani odlazak u krevet čuvaju nas u ovom periodu. 

Povezujući se s prirodom, ostajemo u kontaktu sa sobom. Boravak u prirodi u bilo koje godišnje doba i upijanje značajki aktualnog doba donijet će nam i više unutarnjeg mira i usklađenosti. 

Savjet

Krenite malim koracima. Ništa ne mora nastati niti nestati preko noći. U sljedećem blogu pisat ćemo o godišnjim dobima i našem licu. 

Mini izazov za sjaj na licu

7 videa u trajanju od 15 minuta kojima intenzivno potičemo limfnu drenažu lica i dovodimo do pojačane cirkulacije pa posljedično i do prekrasnog sjaja na licu!
Pravi je užitak za korištenje. Daje osjećaj čvrstoće lica već nakon prvog korištenja.

Benefiti:

 • povećan tonus mišića i kože čitavog lica
 • smanjenje vidljivosti bora i linija na čitavom licu
 • mekši izraz lica
 • otpuštanje tenzija s lica
 • bolja prokrvljenost i dreniranost lica
 • zdravija boja lica i zdravi sjaj lica
 • osvježen cjelokupni izgled lica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)