Zdravlje

Početi vježbati bez obzira na dob

Početi vježbati bez obzira na dob

Često možemo čuti, i odmah se razljutim, kako ulaganje vremena i truda u vježbanje nema puno smisla jer ionako ćemo svi ostariti pa čemu onda sav taj trud kad je, budimo iskreni, ponekad lakše leći i pojesti sladoled uz omiljenu seriju, zapaliti cigaretu i ne razmišljati o tome jesmo li danas odradili trening. 

Naravno, svi starimo i samo je promjena stalna, ali pitanje je kako starimo i kakve su promjene, što činimo za sebe i njih? Pospješujemo li degenerativne promjene svojim ponašanjem i pristupom ili svom tijelu, koje je puno inteligentnije i suptilnije od onoga što mu priznajemo, pružamo punu podršku i tretiramo ga na pravi način

Akumulacija truda

Vodila sam nekoliko godina u Gaia yoga školi satove za penzionerke. Gledala sam žene od cca 70 godina i ogromne razlike – između onih koje su cijeli život vježbale i onih koje nisu nikada. Razlika je bila i više nego očita, i upravo je to trenutak u kojem vidim vlastiti akumulirani trud. Ne kaže se uzalud da se u mladosti vježba za kasnije dobi, pa kad netko mladima kaže kako ne trebaju vježbati niti paziti što jedu potpuno je krivi pristup i promašena poanta. Ne vježbamo za mršavost, već za izgradnju svih naših tjelesnih sustava i njihovo što bolje održavanje, zdravu posturu i izgradnju svijesti o tijelu koja će nam itekako dobro doći. 

Žene koje su cijeli život vježbale VS. one koje nisu

Prva skupina bila je gipka, snažna, okretna i koordinirana. Ženama druge skupine vježbanje je bilo mučenje i teško je bilo uopće smisliti vježbe kojima bismo malo po malo otopili oklope kronične boli u kojima su bile.

Žene prve skupine manje su sklone ozljedama i bolje vladaju vlastitim tijelom. 

Naravno da život nosi svašta, ozljede se događaju, no danas sva sreća znamo da je nepotrebno mirovanje kontraproduktivno i štetno dapače. Atrofija je brza gospođa. 

Nikad nije kasno!

Iako je možda malo teže početi vježbati u kasnijoj dobi, nikad nije kasno! Ukoliko niste bili aktivni do sada, krenite. Polaganim koracima, dodajući minutu po minutu dnevno, zašto ne?

Nije lako biti bez kondicije, no još je teže ne napraviti ništa da bismo je stekli.

Ako krećete s vježbanjem u zreloj dobi i nemate neke usvojene rutine, hodanje, plivanje, penjanje stepenicama i slične modifikacije u danu donijet će vam vidljive rezultate i motivaciju

Što danas znamo o važnosti vježbanja?

Današnje studije su dokazale da redovito vježbanje:

  • usporava proces starenja i čini ga ugodnim i lakšim
  • izgrađuje mišiće koji nam u svakoj dobi daju lakoću obavljanja svakodnevnih funkcija
  • poboljšava čvrstoću kostiju i smanjuje rizik od lomova
  • podiže imunitet
  • usporava starenje stanice i održava sposobnost dijeljenja što doprinosi regeneraciji
  • prevenira čitavu paletu bolesti

Osim toga, vježbanje odlično utječe na naše raspoloženje i pridnosi zdravijem i vedrijem pogledu na život i događaje. 

Koliko je vremena potrebno investirati?

Većina ljudi žali se na nedostatak vremena, no dobar je primjer da kad sam žene iz svoje grupe pitala što su vježbale kroz život, najčešći odgovor je bio hodanje, nježno planinarenje, ljetno plivanje i svakodnevna gimnastika – 10-15 minuta vježbanja odmah po buđenju. Dakle, aktivnosti koje vrlo spontano i jednostavno možemo ugraditi u svakodnevicu. 

10 minuta svatko od nas ima za sebe i ta fizička aktivnost ne mora biti nikakva nauka, već akumulacija minuta. 7 dana u tjednu po 10 minuta je više od sata.

Redovito vježbanje ulazi u naviku i osjećaj ne-vježbanja nešto je što našem tijelu postaje neugodno te nas potiče na daljnje vježbanje.

21 dan potreban je da se stvori zdrava navika. Dakle, u našem slučaju pričamo o 10 minuta ranijem buđenju i odvajanju prvih 10 minuta na obične gimnastičke vježbe, čučnjeve, sklekove, Tibetance, štogod vam padne na pamet. 

A što je s vježbanjem lica?

S licem je potpuno ista stvar. Naravno da promjene nećemo izbjeći, ali ćemo ih ublažiti, odgoditi i pri tome njegovati dobar osjećaj brige i svjesnosti

Pa svaki put kada pomislite odustati zato što nemate sat ili dva vremena, sjetite se kako je 10 minuta puno više od 0 minuta!!

Ciklus yoga za element vatre

Ciklus Yoga za element vatre prati godišnja doba i teoriju 5 elemenata.

Svakom elementu odgovaraju neki organi, meridijani, emocije.

Vatra je vrlo važna u našim životima, baš kao i svi ostali elementi, a cilj je da su svi usklađeni. Emocija vezana uz element vatre je sreća, otvorenost, ljubav prema sebi i drugima, ono divno uzbuđenje koje ljeto donosi, no svaki disbalans može uzrokovati loše raspoloženje, ljubomoru, anksioznost. Često je da se ove 2 faze i izmijenjuju.

Ciklus vatre se sastoji od:

  • dinamičnog vinyasa sata yoge za element vatre
  • yin yoga sata za element vatre (posvećen gornjem dijelu tijela)
  • audio meditacije – dopuštanje sebi
  • videa s vježbama disanja – 3 načina disanja za umirivanje, balansiranje i hlađenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)