Njega lica, Zdravlje

Face lifting – kirurški vs. face yoga face lifting

Face lifting ili u prijevodu "podizanje lica"

Zašto pišemo o ovome? Zato što ćemo se kroz početak godine intenzivno baviti ovom temom!

Krenimo redom - što je face lifting?

Što je uopće face lifting u plastično-kirurškom smislu riječi? To je kompleksna operacija lica koja uključuje podizanje kože lica i prilično velik rez, kako bi se onda ispod kože napravili potrebni zahvati razmještanja masnih jastiučića, zatezanja mišića i vezivnog tkiva te odstranio višak kože. Na kraju se sve skupa zašije i dobivamo zategnuto lice, i kažu dugotrajne rezultate. Od svih zahvata, za mene nekako najprihvatljiviji, no ipak…..nije u planu! 😂

Što je face lifting u face yoga kontekstu?

Što mi radimo kako bismo podigli lice?

Prvenstveno otpuštamo napetost koju stvaramo u licu, a koja dovodi do toga da povlači lice prema dolje.

Otkrivamo mimiku i ostale navike koje dovode do ubrzavanja procesa starenja i opuštanja kože lica ili stvaranja neželjenih promjena poput linija i bora.

Aktivno i svjesno aktiviramo mišiće lica s ciljem podizanja njihovog tonusa. Do sada u našoj Face yoga by Ivana knjižnici vježbica imamo oko 200 različitih varijacija vježbi za čitavo lice i vrat. Posebnu pažnju poklanjamo i položaju i jačanju jezika.

Aktivno se bavimo limfnom drenažom jer, kao što danas znamo i mnogi stručnjaci to sve više naglašavaju – limfa je od presudne važnosti. Svaka stagnacija dovodi do nakupljanja toksina, nepoželjnih tvari i onemogućava opskrbu svježim nutrijentima – posljedično se ubrzava proces starenja. 

Masiramo lice na razne načine i podržavajućim tehnikama. Što znači podržavajuća tehnika? To je ona koja slijedi prirodne smjerove na licu i ciljano je usmjerena na opuštanje, drenažu, podizanje. 

Koristimo alate koji imaju različite uporabne vrijednosti i kvalitete: gua sha, roleri, trakice, čašice. 

Ne zaboravljamo da je naš organizam iznimno inteligentan stroj i da slijedi dane upute. Surađujemo i dajemo puno povjerenje!

Ne oslanjamo se na genetiku kao izvor svih problema 😃

Prihvaćamo proces starenja kao proces promjene, ali pozitivno i svjesno utječemo na njega te ne podliježemo društevo zadanim općevažećim (ili ne) uvjerenjima o starenju, preferiranom izgledu i cilju bavljenja sobom.

Uživamo u svakom trenutku naše prakse i povezujemo se sa sobom! 

Družimo se dvaput tjedno na Zoomu (ili snimkama) u siječnju i dalje!!

Gua sha

Tradicionalni kineski alat za njegu lica i tijela. Plod kineske mudrosti očuvanja i upravljanja životnom energijom. Pospješuje i regenerira tokove energije u licu. Napravljen od žada koji se već tisućama godina koristi za njegu lica.
Pravi je užitak za korištenje. Daje osjećaj čvrstoće lica već nakon prvog korištenja.

Benefiti:

  •  pojačava cirkulaciju za 400%
  • potpomaže limfnu drenažu lica
  • smanjuje otečenost
  • smanjuje vidljivost bora i linija
  • konturira lice i učvršćuje ga
  • smanjuje napetost mišića
  • pospješuje protok energije i stimulira akupresurne točke lica