Zdravlje

Što je to TECH NECK?

tech neck

Što je TECH NECK

Ništa novo, zapravo, ali možda malo više naglašeno u današnje doba naglašenog gledanja u mobitele i ostale ekrane! Zbog sve većeg broja sati u danu koje provodimo na raznim uređajima, naše je tijelo sve veći dio dana u potpuno nepovoljnom položaju. Položaji tijela i glave mijenjaju se na način da se glava poguruje naprijed, brada je isturena, stražnji dio vrata konstantno prenapregnut, kralježnica zaobljena, a kukovi pate. Prednji dio vrata je skraćen i formiraju se paralelne linije, koža postaje opuštena, a mišići bez tonusa.

Koje su još posljedice tech necka?

Tech neck uzrokuje bolove u vratu i području između lopatica, glavobolje i stalno prenaprezanje mišića uz vratnu kralježnicu. Mišići stražnjeg dijela vrata kontinuirano se muče kako bi zadržali glavu u uspravnom položaju. Uzrok je već spomenuti stalni nepravilan položaj glave i vrata. Mnogo puta smo čuli i sugestiju da se upravo pri sjedenju i radu na kompjuterima držimo uspravno, no i taj položaj iznimno stresno djeluje na diskove u kralježnici i zapravo je vrlo naporan položaj. Kao posljedica diskovi se brže troše i raste opasnost iskliznuća diska što može stvoriti pritisak na živce i kroničnu bol. Često mislimo da se ovakve ozljede događaju pri nekim sportskim ili drugim dinamičnim aktivnostima, no puno veća opasnost tinja u stalnom sjedenju u nepravilnom položaju.

Kako mu doskočiti?

  • podignuti ekrane u visinu oka umjesto spuštanja pogleda i glave dolje
  • sjediti u dobrim stolcima s naslonom za glavu, tijela lagano nagnuta prema nazad
  • uzimati redovite pauze ili ubaciti kratke vježbice u radni dan – ako puno sjedimo, čak svakih 30-45 minuta
  • pokušati raditi u stojećem položaju
  • jačati i istezati mišiće redovno
  • ubaciti u dnevnu rutinu neku aerobnu aktivnost koja će pojačati dotok kisika u mišiće i smanjiti upalu
  • reagirati na bol jer možda možemo spriječiti dodatno pogoršanje stanja
Tech neck

A što mi na face yogi radimo?

Face yoga uključuje i jačanje, istezanje i masažu vratnih mišića, kako prednjih, tako i bočnih. Ukoliko nas zamaraju linije koje se pojavljuju na vratu kao posljedica tech necka, odnosno atrofije mišića prednje strane vrata, vježbice i masaže će brzo pokazati rezultate, ukoliko uvedemo i gore navedene promjene. Vrat je jedno od područja na kojem najbrže vidimo estetske promjene.

Mjesečni ciklus 3+1+yoga

Ovaj mjesečni ciklus je zapravo “3+1” ciklus (3 tjedna face yoge na Zoomu i 1 tjedan Mini izazova) nadograđen mjesečnim ciklusom “Yoga”.

Mjesečni ciklus “Yoga” sadrži 2 sata yoge u trajanju od 30 minuta, 1 audio meditaciju i 1 video s vježbama disanja.

Sadržaj yoge može kupiti i odvojeno od face yoge, u paketu Mjesečni ciklus “Yoga”.