Zdravlje

Zima

Zima u tradicionalnoj kineskoj medicini

Čim uđemo u zimu, dani postaju duži pa nam se čini kao da je proljeće već iza ugla. Ali, to je upravo zato kako bismo iz nje prešli u proljeće, toplije i podržavajuće za rast. No, kako bismo bili spremni za rast, prvo se moramo povezati sa zimom. Sad je vrijeme za usporiti i čuvati energiju. Kroz čitavu se godinu “trošimo” i sad je vrijeme da napunimo svoje resurse.

Zima je pravo yin vrijeme, njena energija je duboka i potentna, daje nam viziju, svrhu i priprema za novi start. Zima je tamna, mračna, hladna i mirna. Često u nama ne izaziva ugodne osjećaje, podsjeća nas na kraj, umiranje, mirovanje, možda čak negdje duboko, na nesvjesnoj razini, budi naš iskonski strah od smrti, nestajanja. Upravo sada je pravo, podržavajuće vrijeme za dotaknuti duboke emocije, manje je stimulacije i uzbuđenja izvana.

Zimski element - voda

Zimski element je VODA, esencijalna supstanca našeg života, njegujuća i bitna, čuva rezerve naše energije u bubrezima. Voda ima kontakt sa svim ostalim elementima. Voda hrani drvo, voda gasi vatru, voda se skuplja na metalima, voda je prijeko potrebna zemlji. U nekim drugim filozofijama u kojima se spominje i element zraka, također ima duboku poveznicu jer kombinacije ova 2 elementa mogu stvoriti tešku i gustu maglu (voda u zraku) ili pak vrckavi i lagani šampanjac (zrak u vodi). 

Voda je i mistična i duboka i tamna. Može pobuditi strah koji nam je u malim količinama neophodan za život, no pretjerani strah ukazuje na to da smo van balansa. Strah u zdravim količinama i razmjerima čuva nam život, strah koji je van kontrole može pretvoriti život u pakao. Jedan neuravnoteženi strah često na sebe veže nove strahove i ne daje nam maknuti se iz začaranog kruga. 

Organi vode

Elementu  pripadaju 2 organa: bubrezi i mokraćni mjehur. Kada pričamo o organima, mislimo na njihovu fizičku manifestaciju, ali i na energetski impuls koji određeni organ nosi. Bubrezi čuvaju našu urođenu energiju - Jing, povezanu s genetikom koja upravlja rastom, reproduktivnim organima, kostima, zglobovima, zubima, ušima, mozgom. Bubrezi upravljaju tijelom, umom i duhom. Upravo je sada pravo vrijeme za dobro raspolaganje vlastitom energijom. Urođena energija s godinama se troši, no o nama ovisi koliko će se brzo i na koji način trošiti. Upravo u ovom periodu iznimno je važno pripaziti na to kako raspolažemo energijom, ne iscrpljivati se pretjerano, čuvati i grijati bubrege. Topla odjeća, topla hrana, više sna, boravak u zatvorenom i situacije i interakcije koje nas više pune, a manje prazne. 

Zima je vrijeme za preslagivanje prioriteta

Upravo je zima dobro vrijeme za preslagivanje prioriteta i odvajanje od onoga što nam ne služi i što nam crpi energiju, na bilo kojem nivou. Preslagivanje i rezimiranje su ključni. Iako se odluke ne moraju donositi 1.1., ima nekog skrivenog smisla i poante u tome jer taj se prijelaz događa upravo po zimi. Neki kažu da je cijeli 1. mjesec zapravo taj u kojem se važne stvari događaju na svim našim unutarnjim nivoima

Znate li da kada kažete da, a mislite i osjećate ne, zapravo “odlamate” velik komad svojeg osobnog rezervoara energije? Čega se bojite? Čega se bojimo? Zima je idealno vrijeme da se zapitamo svakog jutra - što sam danas učinila/učinio za obnavljanje svog Qija, odnosno svoje fundamentalne energije?

Face yoga by Ivana metoda prilagođava se svakom godišnjem dobu znajući da je to najbolji način njegovanja lica i tijela.  Kako bismo se prilagodili zime i podržali svoju energiju u ovo godišnje doba, Mini izazov Zima osmišljen je upravo za taj period godine. 

Mini izazov Zima

7 videa u trajanju od 15 minuta kojima odgovaramo na sve potrebe našeg lica i kože u zimskom periodu godine. Ako je nježnost ono što vam trenutno treba, vidjet ćete kakve divne rezultate takav pristup ostavlja na našim licima!

Benefiti:

  • stimulacija kostiju, vezivnih tkiva, mišića i kože lica
  • otpuštanje “zimskih tenzija” s lica
  • opuštanje i stvaranje tonusa u području oka
  • smanjenje vidljivosti linija između obrva i opuštanje područja čela
  • podizanje kutova usnica
  • poboljšanje raspoloženja