Njega lica, Zdravlje

Živac vagus

Živac vagus

 

Sigurno ste u posljednje vrijeme puno puta čuli o vagusu. Provači se kroz mnoge priče s razlogom, baš kao i polivagalna teorija.

Za vagus kažu da je glavni živac našeg parasimpatičkog sustava. Naziva se vagus po latinskom jer to znači lutajući (vagabond), a on kao kranijalni živac, odnosno onaj koji kreće iz mozga luta skroz do crijeva. Ujedno je i najdulji kranijalni živac. Danas se zna puno toga o povezanosti našeg mozga i naših crijeva,  a ovaj živac samo još dodatno potkrijepljuje sve teorije.

Koja je funkcija vagusa?

Vagus ima I senzoričke i motoričke funkcije. 

Kontrolira funkcije unutarnjih organa: probavu, otkucaje srca, ritam udisanja i izdisanja te refleksne radnje poput: kašljanja, kihanja, gutanja, povraćanja. 

Dodir iza uha osjećamo zahvaljujući ovom živcu (a taj dio u face yogi često diramo), baš kao i na vanjskom dijelu ušnog kanala i na nekim dijelovima grla. Također ima i malu ulogu u osjetu okusa, tamo negdje kod korijena jezika. 

Kako još djeluje? Što je polivagalna teorija?

Svi znamo da smo u današnjem zapadnom svijetu kontinuirano izloženi vanjskim stresorima. To je ono što može izazvati stresnu reakciju. Mi smo oni koji po raznim unutarnjim kriterijima “određujemo” koliko će naša reakcija biti stresna. 

Vrlo često nas vanjske okolnosti bacaju u fight or flight model za koji je odgovoran simpatički dio našeg autonomnog živčanog sustava. Za pripremu za ove vrste reakcija tijelo izlučuje adrenalin i kortizol koji kreću u jurnjavu našim tijelom kako bi osigurali mogućnost reakcije. 

Vagus je protuteža, on je naš parasimpaticus, odnosno dio živčanog sustava koji donosi opuštanje i zato je važno raditi na njegovom dobrom tonusu. Odnosno, to radi njegov ventralni dio. 

No, polivagalna teorija kaže da postoji još jedan dio vagusa – dorzalni,  a to je onaj koji izaziva reakciju “freeze”. To su one situacije u kojima smo doslovno smrznuti, one u kojima neznamo kako reagirati i ne snalazimo se. Bez teksta pred pločom ili bez pravog odgovora kao nas, primjera radi, netko verbalno napadne na cesti. 

Dakle, sumirano:

Dorzalni dio vagusa: isključivanje od stvari s kojima se ne znamo nositi

Simpaticus: fight or flight borba

Ventralni vagus: dobro se osjećam, miran sam i povezan s drugima

Kakvi smo kad nam vagus “dobro radi”?

Dobar tonus vagusa dovodi do emotivne regulacije, bolje povezanosti, visokog imuniteta, dobre probave, dobre regulacije šećera, dobrog raspoloženja i zdravog krvnog tlaka i naše bolje regulacije kad dođe do izloženosti nekom vanjskom stresoru.

Kako “bildamo” svoj vagus?

 • grgljanjem i pjevanjem
 • masažom stopala – možemo i sami uz pomoć prstića ili gua sha kristala
 • potapanjem lica u ledenu vodu – čelo, oči i gornji dio obraza se potope, što spušta otkucaje srca, stimulira crijeva i pali imunološki sustav
 • smijehom
 • jedenjem vlaknaste hrane koja usporava pokrete crijeva pa sličan impuls vraća u mozak
 • svjesnim disanjem

Kako yoga djeluje?

Jedan od najboljih načina stimulacije vagusa je prakticiranje YOGE.

U praksi yoge, bilo da se radi o pokretima koje izvodimo, o meditacijama ili o svjesnim vježbama disanja, koristimo produbljeno, trbušno, odnosno dijafragmatsko disanje.

Najjednostavniji savjet koji vam mogu dati je da usporite disanje, produljite izdah, širite trbuh pri udahu i opustite područje dijafragme. Cilj je da u minuti 6 puta udahnemo i izdahnemo. 

U našem paketu yoge, za svako godišnje doba prilagođavamo kretanja i vrste disanja. 

Svjesno i kontrolirano disanje aktivira ventralni vagus, onaj koji nam kaže da se osjećamo sigurno, a deaktivira dorzalni vagus i simpatikus.

Pluća su jedini dio našeg autonomnog živčanog sustava na koji možemo sami svjesno utjecati pa preko njih dati poruku svom tijelu. 

I naravno dodatak, face yoga

I ovdje djelujemo na naš vagus, stimulirajući lice doprinosimo opuštanju i aktivaciji vagusa, automatski opuštamo dah što ponovo zatvara krug prema vagusu. 

Osim toga, vježbe koje uključuju korištenje jezika i njegovu aktivaciju, baš kao i one koje uključuju pokretanje oka, pozitivno stimuliraju vagus. 

Sada znate zašto u face yogi često kolutamo očima i plazimo jezike!!

Vagus se stimulira I pokretanjem vrata, istezanjem bočnih strana vrata, kao i onim našim nježnim masažama područja iza uha kod limfne drenaže!

Masaža lica općenito dobro će djelovati na živčani sustav. 

Gua sha

Tradicionalni kineski alat za njegu lica i tijela. Plod kineske mudrosti očuvanja i upravljanja životnom energijom. Pospješuje i regenerira tokove energije u licu. Napravljen od žada koji se već tisućama godina koristi za njegu lica.
Pravi je užitak za korištenje. Daje osjećaj čvrstoće lica već nakon prvog korištenja.

Benefiti:

 •  pojačava cirkulaciju za 400%
 • potpomaže limfnu drenažu lica
 • smanjuje otečenost
 • smanjuje vidljivost bora i linija
 • konturira lice i učvršćuje ga
 • smanjuje napetost mišića
 • pospješuje protok energije i stimulira akupresurne točke lica